Permanente Make-up

Wat is (semi) premanente make-up?

 PMU (permanente make-up) is de laatste jaren veel veranderd. Veel mensen hebben bij pmu nog de associatie van de dunne wenkbrauw streepjes, bruine lipliners en winged eyeliners.

Het eerste wat men dan ook zegt als ze bij mij komen voor een intake is ‘ik wil het zo natuurlijk mogelijk’.

Tegenwoordig weten we wel beter en word er gekeken wat er bij jou past om zo je imperfecties te camoufleren en je positieve gelaatstrekken te accentueren.

 Bij pmu wordt er met behulp van steriele naaldjes pigment aangebracht net onder de onderste laag van de opperhuid. In tegenstelling tot een tatoeage zit permanente make-up dus veel oppervlakkiger in de huid. Hierdoor is een tatoeage blijvend de rest van je leven en dien je pmu +- elk jaar bij te werken.

Voordat ik een definitieve pmu afspraak met je maak is er eerst een vrijblijvend intake gesprek. Hierin worden al je vragen beantwoord en bespreken we de mogelijkheden. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Voorafgaand aan de 1e behandeling krijg je digitaal een intake toegestuurd, hierin wordt duidelijk of de pigmentatie uitgevoerd mag worden of dat er contra-indicaties zijn.

Een pmu behandeling bestaat uit twee delen, dus ook 2 afspraken met een tussenposen van minimaal 5 weken. Na de behandeling is er namelijk afstoot van pigment, daarbij moet de huid volledig genezen zijn voordat we de 2e behandeling uitvoeren. Dit geldt voor elke pmu behandeling.

Aan het begin van de behandeling bepalen we de kleur en de vorm, hierbij kijken we naar de verschillende eigenschappen van jouw gelaat om zo mooie en bijpassende wenkbrauwen, eyeliner of lippen te creëren.

Niemand is volledig symmetrisch daarom moeten we realistisch blijven. Soms is een kant van de spier sterker dan de andere kant. Just remember wenkbrauwen zijn zusjes en geen tweeling.

Wel houdt ik rekening met de vorm wat gewenst is en zullen deze afstemmen op jouw gezichtsvorm. Zo kiezen we samen een vorm die jouw gezichtsvormen positief complementeert.

Zodra wij tevreden zijn, kan ik beginnen met het aanbrengen van de cosmetische pigmentatie.

Laten we als voorbeeld de wenkbrauw pigmentatie doorlopen:

Gelieve op tijd te komen, late aankomst kan leiden tot een vertraging voor de volgende klant. Reken op 2,5-3 uur voor je afspraak.


Bij de eerste behandeling wordt gekeken naar verschillende aspecten.

De wenkbrauwen worden uitgemeten op basis van je botstructuur en spieren.

We bespreken samen de gewenste vorm, dikte en intensiteit van de wenkbrauwen. Daarnaast kijk ik naar jouw natuurlijke wenkbrauwen, haarkleur en huidskleur en geef op basis hiervan een advies. Mijn advies in combinatie met jouw wens zorgt voor mooie natuurlijke wenkbrauwen speciaal op maat gemaakt.

Dan is het tijd om de pigmentatie te starten.

Powderbrows:

De behandeling wordt uitgevoerd met een machine en een steriele naald.

Laag voor laag worden er pixels gecreëerd totdat de juiste intensiteit is bereikt. Met powderbrows is het tevens ook mogelijk om een ombre effect te creëren.

Microblading:

De behandeling wordt uitgevoerd met een manuele pen waaraan flinterdunne naaldjes zitten in de vorm van een mesje. Zo wordt elk haartje één voor één op de huid gepigmenteerd.

Na het zetten van de pmu nemen we de nazorg samen door. Deze kun je online op de website altijd terugvinden. Hierin staat precies welke nazorg je moet hanteren voor een optimale genezing van de huid.

Vervolgens maken wij een afspraak voor de 2e behandeling. Bij deze behandeling zullen we alle imperfecties corrigeren en bijwerken om zo tot het gewenste eindresultaat te komen. De 2e behandeling is dus eigenlijk hetzelfde als de 1e behandeling, er wordt opnieuw gepigmenteerd en er geld dus ook nog een keer dezelfde nazorg als bij de 1e behandeling.

Na de genezing van de 2e behandeling kun je er dus +- 1,5 jaar tegenaan voordat er een touch-up nodig is.

Tijdens het aanbrengen van de cosmetische pigmentatie mag je niet onder invloed zijn van alcohol of drugs. Zorg dat je goed uitgerust bent, en goed hebt gegeten. Draag het liefst geen make up op de te behandelen zone.

Bij zwangerschap en borstvoeding wordt het aanbrengen van een cosmetische pigmentatie afgeraden.

Een pmu behandeling bestaat uit twee delen, dus ook 2 afspraken met een tussenposen van minimaal 5 weken. Dit geldt voor elke pmu behandeling.

Een huid moet volledig genezen zijn voordat we de 2e behandeling uitvoeren, hierdoor zit er minimaal 5 weken tussen de 1e en 2e behandeling.

In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om een derde behandeling te ondergaan, omdat het pigment niet goed is gehecht in de huid. Dit kan komen door het niet naleven van de nazorg, door een vetter huidbeeld of door een snelle celdeling van het lichaam (vaak bij dames/heren onder de 23 jaar). Daarnaast speelt de algehele gezondheid en medicatie hier ook een rol in. Tijdens het intakegesprek en/of de behandeling wordt dit verder toegelicht.

Voor het optimale resultaat is het noodzakelijk om de nabehandeling te ondergaan. Het pigment dat tijdens de eerste behandeling in de huid is gebracht zal namelijk na een maand 30-40% van de kleur hebben verloren. Bij powderbrows en lip pigmentatie ligt dit percentage rond de 50-60%.  Dit heeft te maken met het genezingsproces van de huid.

De volgende huidtypes kunnen tijdens de behandelingen minder goed reageren:

*Overmatig talg of vette huid/ Acne
*Zeer droge huid, schilferende huid.

Moedervlekken, verse littekens en keratosis mogen en kunnen niet behandeld worden.

 1. Zwangerschap: NEE (advies 6 maanden wachten na zwangerschap)
 2. Borstvoeding: NEE
 3. Eczeem: NEE (op de te behandelen plek)
 4. Diabetes: JA (in overleg met uw arts)
 5. Bloedverdunners: JA (in overleg met uw arts)
 6. Botox & Fillers op het behandelgebied: JA (minimaal 14 dagen erna)
 7. Allergieën: wordt bekend na een patchtest
 8. Littekens met oude pmu: Na grondig onderzoek te bepalen (let op ik zal geen klanten behandelen die littekens hebben opgelopen na foute pigmentatie)
 9. Menstruatie: Liever niet i.v.m. overgevoeligheid

Hieronder kun je het algemene genezingsproces lezen.

Dit genezingsproces verschilt per persoon, het blijft immers levend weefsel waar we mee werken.

Gelijk na de behandeling kan er wat roodheid en zwelling optreden. Dit is huid afhankelijk, het is dan ook tijdelijk en verdwijnt gemiddeld binnen 24 uur.

De eerste 7 dagen is de behandelde pigmentatie erg donker dit komt door de korst vorming, maar niet zo donker dat jouw dagelijkse activiteiten worden belemmerd, je kunt gewoon doorgaan met je dagelijkse activiteiten.

De vorm kan de eerste dagen links en rechts verschillend zijn aangezien er vochtvorming is en de wond samentrekt wat ook wat jeuk veroorzaakt.

Dag 7 tot 14 kan de pigmentatie bijna niet meer zichtbaar zijn, en lijkt het net of er hapjes uit de vorm zijn. Er vormt zich onder het korstje een nieuwe huid. Hierna zal het korstje soms met schilfertjes loslaten en na circa 10 dagen zal de pigmentatie langzaam weer duidelijker worden.

Hierdoor kunnen er kleine stukjes of delen van de behandelde pigmentatie verdwijnen en kan het dus zo zijn dat de kleur, zeker de eerste twee tot drie weken, meer roze achtig is in verband met het huidherstel.

Ook kunnen er hormonale invloeden zijn (overgang, menstruatie), medicijnen, het gebruik van antibiotica (ook al is dit 3 maanden geleden).

Raak niet in paniek als er droge plekken of korsten verschijnen ieder huid geneest anders dit is allemaal heel normaal en daarom wordt er ook duidelijk aangegeven dat je een nabehandeling nodig zal hebben.

Het is belangrijk dat je begrijpt dat de behandeling in meerdere stappen wordt uitgevoerd! De behandelingen zijn Custom-Made en kan er tot drie bezoeken nodig zijn om jou het beste resultaat te geven.

Wees geduldig, ik plaats geen tatoeages en hierdoor zullen we het pigment moeten opbouwen.

Resultaten van de pigment opname door de huid is altijd afhankelijk van de volgende factoren en hierdoor wordt er geen garantie gegeven;

 • Huidtype
 • Levensstijl
 • Weerstand
 • Hormonen
 • Aanwezigheid hoeveelheid oude pmu 
 • Volledig nagekomen nazorg

Een vette huid zal meer zorg nodig hebben, bij deze huidtypes zal de pmu dan ook sneller vervagen dan een normaal huidtype. Hoe vetter de huid des te sneller een touch up (bijwerk sessie) nodig zal zijn.

Tevens zorgt zweet en blootstelling aan de zon voor een snellere vervaging van het pigment.

Gebruik ALTIJD minimaal factor 30, en het liefste factor 50 op de delen waar het pigment zich bevindt.

Tijdens de nabehandeling wordt de definitieve kleur en vorm bepaald, dit om diverse redenen:

 • De kleur is lichter dan verwacht, tijdens de eerste behandeling zal de pmu niet te donker worden aangebracht omdat het beter is om laag over laag te werken. Het heeft geen zin om het pigment nog donkerder te maken dan nodig.
 • De vorm of kleur is niet geheel naar uw wens, dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een reactie van de huid tijdens de eerste behandeling (bijvoorbeeld een zwelling, vocht of bloeden).
 • Bijwerken van eventuele oneffenheden welke bijvoorbeeld zijn ontstaan door het meekomen van pigment met het afwrijven van korstjes, dit kan ook in de slaap gebeuren.
 • Bijwerken van pigment welke met de eerste behandeling is afgestoten door het lichaam, dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door bepaalde lichaamseigen- of lichaamsvreemde stoffen.

In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om een derde behandeling te ondergaan, omdat het pigment niet goed is gehecht in de huid. Tijdens het intakegesprek en/of de behandeling wordt dit verder toegelicht.

Hoelang gaat permanente make-up mee?

6 maanden tot aan 3 jaar.

Tevens zorgt zweet en blootstelling aan de zon voor een snellere vervaging van het pigment. Gebruik ALTIJD min factor 30 het liefste factor 50 op de delen waar het pigment zich bevindt.

Een touch-up wordt aangeraden tussen 10 en 18 maanden, bij vette huidtypes is dit 6-8 maanden.

Na je laatste behandeling is het HEEL belangrijk dat je de komende 30 dagen geen regenererende/huidvernieuwende behandelingen te ondergaat zoals: Licht therapie, Laser behandelingen (IPL, fraxel), Microdermabrasie, Peelings, gebruik van crèmes op het pmu gebied die een regenererende functie hebben. (Vit A)

Zonnebank & zon wordt in de eerste 30 dagen sterk afgeraden. Smeert de behandelde plekken met factor 50 in, ook in de schaduw en zelfs in de wintermaanden.

 • Maak tijdens het zonnen (ook de zonnebank) altijd gebruik van een sun block (min spf 30 / liefst spf 50) ter plaatse van de behandelde delen om de kleur beter en langer te behouden.
 • Om jouw permanente make-up mooi te houden van kleur adviseer ik een touch-up behandeling na 10 – tot 18 maanden. Bij een vettere huid zal de pigmentatie eerder vervagen dan een normaal huidtype voor een vette huid is een touch-up behandeling nodig met 6-8 maanden.
 • Gebruik van medicijnen, antibiotica, hormonale therapieën kunnen ervoor zorgen dat het pigment sneller zal vervagen dan verwacht.
 • Zodra je klaar bent met de laatste behandeling betekent dit niet dat je klaar bent met het resultaat. Om de resultaat lang mooi te houden is het van belang dat je ALLE adviezen goed opvolgt! Zodra je merkt dat het pigment hier en daar begint te vervagen is een touch-up behandeling aanbevolen. Wacht niet totdat alles meer vervaagd want zo zal je een complete behandeling nodig hebben, en dat zou zonde zijn. Bij twijfel kun je duidelijke foto’s mailen zodat ik deze kan beoordelen.

LET OP: als het pigment voor meer dan 80% vervaagd is, valt dit niet onder een touch-up behandeling!

30 dagen voor de behandeling wordt het volgende afgeraden;

 • Botox en fillers (minimaal 14 dagen voor de pigmentatie)
 • Sterke regenererende peeling
 • Chemische peeling
 • Laserbehandelingen
 • Overmatig blootstelling aan uva & uvb
 • 24 uur voor de behandeling geen alcohol drinken
 • 24 uur voor de behandeling geen koffie, redbull, groene thee drinken
 • 24 uur voor de behandeling geen drugs gebruiken
 • 24 uur voor de behandeling geen bloedverdunners gebruiken (in overleg met uw arts)
 • 24 uur voor de behandeling geen aspirine, naproxen of ibuprofen slikken
 • Geen corticosteroïden crème of zalf ter plekke gebruiken voorafgaand aan de pigmentatie

 

Extra voorzorg bij de lippen

Om uitbraak van het Herpes virus voor en na de behandeling te voorkomen, wordt het volgende aangeraden:

 • 5 dagen voor de behandeling starten met Zovirax crème of tabletten als men voorheen last heeft gehad van Herpes Simplex (koortslip)
 • Start één week voor de behandeling met 1000 mg L-Lysine, dit is een essentieel aminozuur in de vorm van een tablet of capsule (merken Solgar of Orthica).
 • De dag van de behandeling verhoogt u dit tot 1500 of 2000 mg. Deze hoeveelheid aanhouden tot 1 week na de behandeling.

Dan weer 1000 mg tot de volgende behandeling.

Wanneer je het hele jaar door gevoelig bent voor het virus kun je dagelijks 500 of 1000 mg innemen.

Na de pmu lippen behandeling dien je alsnog een tube met de volgende werkzame stoffen in huis hebben: Aciclovir en Peciclovir. Bij de allereerste prikkeling die je voelt opkomen, moet er direct met insmeren worden begonnen. Je kunt na de behandeling ook uit voorzorg beginnen met smeren.

(Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing).

Er wordt samen met je doorgenomen hoe te handelen, tevens krijg je alle nazorg protocollen in je mail.

Algemene nazorg: 

Let op: het kan zijn dat het een en ander voor jou specifiek wijzigt, hou er rekening mee dat je dit advies ook daadwerkelijk volgt.

 

DAG 1:

Half uur (30 minuten) na de behandeling dien je de eerste reiniging te doen en het protocol te volgen zoals afgesproken. Dit herhaal je 3 tot 5 keer op de eerste dag. Wanneer de behandeling laat in de avond heeft plaats gevonden en je de reiniging niet vaker kan herhalen dien je de behandelde deel goed te beschermen om uitdroging te voorkomen. Smeer na elke reiniging een dun laagje crème indien dit is aangegeven.

DAG 1 t/m3:

    Laat de permanente make up niet nat worden onder stromend water zoals de douche of met het reinigen van het gezicht.

DAG 2 t/m 7:

Raak de permanente make-up niet of zo min mogelijk aan met niet gewassen vingers / handen. Hygiëne is van belang! Indien de wond nat is geworden, dep je de wond droog (niet wrijven) met een schoon watje. Indien geadviseerd is om in de ochtend en avond crème te smeren zorg dan dat je dit doet met een schoon wattenstaafje. Let op! Een dun laagje is echt voldoende.

 • Als je tijdens de genezing last heeft van een trekkerig gevoel breng je met een wattenstaafje 2/3 maal daags een dun laagje aan crème aan.
 • 4 uur na de behandeling geen alcohol nuttigen.
 • 3 dagen niet sporten (niet teveel zweten dit zorgt namelijk dat de huid meer pigment afstoot heeft).
 • Eerste 10 dagen na de behandeling gebruik je in geen geval cosmetica op de wond gedurende de genezing, ook geen mascara.
 • Eerste 14 dagen na de behandeling maak je geen gebruik van reinigingsmiddelen op de gepigmenteerde huid.
 • Eerste 14 dagen na de behandeling niet in de sauna of zwembad.
 • Eerste 14 dagen na je laatste behandeling vermijd je overmatig Uv-licht, (dus ook geen zonnebank)
 • Druppel geen wond- desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
 • Draag geen pleisters of verband op de gepigmenteerde huid..
 • Wil je de wenkbrauwen of ogen toch een beetje camoufleren, maak dan gebruik van een minerale gezichtspoeder pas NA 7 dagen
 • Reinigde ogen met een niet te nat watje met lauw water (alleen deppen, niet wrijven).
 • Geen korstjes afkrabben.
 • Geen chemische peeling gedurende na de permanente make-up.
 • Geen crèmes met fruitzuren en vitamine A gebruiken op de gepigmenteerde huid.

Bij de behandeling van lippen

 • De lippen dien je vanaf het eerste moment in te smeren met de after care crème of bepanthene zalf
 • Maak geen gebruik van zogeheten “whitening tandpasta”.
 • Vóór het tandenpoetsen de lippen insmeren met after care creme.
 • Nuttig geen te pittig eten en zeer hete dranken.
 • Drink de eerste uren na de pigmentatie door een rietje.
Open chat
💬 Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo 👋
Kan ik je ergens mee helpen?